tiistai 22. syyskuuta 2009

Vakuutusmyynti yrittäjäksi?

Muutama vuosikymmen sitten kaikilla vakuutusyhtiöillä oli tuhansittain vakuutusmyyjiä, asiamiehiä, joista osa teki ihan myyntiäkin. Moni hoiti vain oman lähipiirinsä vakuutuksia, jos hoiti.

Vakuutussopimus laki vuodelta 1995 oli ensimmäinen selkeä askel kuluttajansuojaa kohti. Siinä asettiin myyjälle ja vakuutusyhtiölle tiedonanto ja koulutusvaatimuksia. Lain mukaan asiamiehen antamat lupaukset sitovat yhtiötä samalla tavalla kuin muunkin yhtiön henkilöston tekemät.

Seuraava vaihe oli asiamiesten rekisteröinti ja koulutusvaatimukset. Vakuutuksia saa vain toimiluvan saaneet vakuutusyhtiöt. Niitä välittävät meklarit ja asiamiehet on merkittävä rekisteriin, josta kuka tahansa voi sen tarkistaa. Rekisteröinti on maksullinen, n. 320 euroa.

Vakuutusyhtiöt etsivät silloin tällöin sopivia henkilöitä myyntiyrittäjiksi. Eri yhtiöillä on hyvin erilaisia järjestelyjä ja palkkiorakenteita.

Uusimpana vakuutusyrittäjiä on etsinyt Nordean vahinkovakuutuksen nimellä myyvä Trygvesta jolla oman ilmoituksensa mukaan n. 40 vakuutusyrittäjää. He toimivat Nordean konttorissa.

Tapiolalla on myös vakuutusyrittäjiä, joista osa pitää omaa myyntipistettä jollakin pienemmällä paikkakunnalla. Tapiola-yrittäjiä on n. 80

Vakuutusyhtiö If on ulkoistanut osan konttoreistaan If myyntipisteiksi yrittäjien hoidettavaksi. If myyntipisteitä on 24 ja yrittäjiä 15.

Lähivakuutus kutsuu omia yrittäjiä Lähi-yrittäjiksi. Heitä on lähinnä pääkaupunkiseudulla. Muualla myynnin hoitaa paikalliset lähivakuutusyhdistykset.

Ehkä eniten vakuutusmyyjäyrittäjiä on viime vuosina värvännyt Pohjola. Pohjolan asiamiehet toimivat paikallisten Osuuspankkien tiloissa.

Pohjantähti on laajentanut toimintaansa vuosikymmenen aikana voimakkasti, hekin etsivät vakuutusmyyjiä.

Sijoitus ja henkivakuutuksia välittävillä yrityksillä on myös jatkuvasti haku päällä.

Ansiohaitari vakuutusmyynnissä on valtava. Yleensä palkkio on provisio, josta yrittäjä maksaa omat eläkkeensä ja kulunsa pois. Netistä löytyy muutaman myyntiyrityksen tulostietoja tässä, tässä ja tässä.


13 kommenttia:

  1. Tietääkö kukaan tienaako vakuutusasiamies tosiaan 5000 euroa, mitä Pohjolan rekrytoivat esimies oli ystävälleni väittänyt. Kaikkihan siellä olisi jos se on totta.

    VastaaPoista
  2. Todennäköisesti parhaat tienaa sen verran tai reilusti enemmänkin. Pitää muistaa että asiamies maksaa summasta omat eläkkeensä ja muutkin kulunsa.

    VastaaPoista
  3. Nyt se on selvinnyt. Ystäväni tienaa alta 900 euroa siellä Pohjolassa. Takuupalkkion jälkeen, jonka saa 3 kk eli 2000 euroa kuukaudelta, ja vasta se lirissä on. Se 6 000 euroa pitää maksaa takaisin, jos lähtee itse pois alta vuoden sisään.

    Mihin tuosta voi valittaa? Kuka valvoo vakuutusalaa?

    VastaaPoista
  4. Asiamiehille maksetaan vain totetutuneen myynnin perusteella, joten kyse on siitä ettei myyntiä ole tullut.
    Ehkä kaverisi kannattaa mennä töihin muualle ja ilmoittaa että jatkaa osapäiväisenä. Tällä todennäköisesti välttää takuupalkkion palautuksen.

    Onko jollakin tarkempaa tietoa Pohjolan sopimuksista?

    VastaaPoista
  5. Finanssivalvontaan on jo otettu yhteyttä. Hyvä vakuutustapa kuuleman myös seuraa vakuutusyhtiötä.

    Ne asiamiehet eivät saa tehdä töitä itsenäisesti. Myyntihjohtaja määrää olemaan Osuuspankissa ja osapäiväisyys ei tule kysymykseen. Tässä tulee eteen myös jurisinen kysymys, onko kyseessä työsuhde (työantajan ohjaus ja valvonta) vai itsenäinen asiamiestoiminta. Suora-liitto voisi olla aiheesta kovinkin kiinnostunut.

    Pohjolassa on joka tapauksessa menossa asiamiestoiminnassa melkoisia mellastuksia paraikaa. Sen johtamistapa ja toiminta uusia asiamiehiä kohtaan on pöyristyttävää.

    Olen nyt kuullut useammalta taholta tästä touhusta, ja suuresti ihmettelen, miten se voi edes toimia niin, että valehtelevat aloittavan palkkiot rekrytointitilanteessa.

    Jään mielenkiinnolla seuraamaan tulevaa. Se tulee olemaan mielenkiintoista.

    VastaaPoista
  6. Onko tästä em. tapauksesta kuulunut uutta? Olen hakemassa niinikään Pohjolaan vakuutusmyyntiin joten asia todella kiinnostaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En suosittele, ystäväni on todella lirissä sen sopimuksen takia. Siellä johdetaan pelolla, salailulla ja eristämisellä. Ja se 6000 euron takaisin maksuvelvoite on raskas ellei ole liksaa elämiseen. Soitan ystävälleni ja pyydän, että vastaa itse sinulle omasta kohtelustaan. Ha hän ei ole ainoa, sen tiedän, koska olen tutustunut hänen kollegoihinsa.

      Poista
  7. Osuuspankin asiakasohjaus Pohjolaan on vahvaa ja tehokasta. Pankin asiakaspalvelun tehtävänä on siirtää jokainen bonus asiakas Pohjolan asiakkaaksi.

    Pohjola ainakin aikaisemmin maksatti osan alennuskampanjoista myyjien palkkioista, koska ne tukevat myyntiä niin paljon että hyvä myyjä moninkertaistaa myyntinsä.

    Rekrytoinnissa on varmasti tehty virheitä kun on unohdettu kertoa että palkkio maksetaan vasta myynnistä josta on maksu kotiutettu, eikä siis pelkästä tarjouksista.

    VastaaPoista
  8. Sain juuri tietää, että Pohjolan asiamiestoiminnassa on vahvaa eriarvoisuutta sen suhteen, missä konttorissa olet. Yhden suuren yksikön asiamieheltä suljettiin ajanvarauslista. Eli toiminta ei ole tasapuolista edes pankkien kesken.

    En suosittele Pohjolaa vakuutusasiamiehelle. Rekrytoinnissa kerrotaan 5000 euron myyntimahdollisuuksia ja se on todellisuudessa vain murto-osalla ja muut elävät kädestä suuhun.

    Lähteviä on ovet tulvillaan, kunhan 6000 euron maksuvelvoite eli vuoden työskentely on saatu pois päiväjärjestyksestä. Tosin tiedän ihmisiä, jotka ovat lähteneet ja eivät ole joutuneet maksamaan tuota summaa takaisin.

    Tosi asia on, että alussa tienaat 500-900 euroa. Sen olen kuullut ystävältäni ja hänen kollegoiltaan. Ja huikein palkka, mikä on ystävälläni tullut on 2000 euroa, mieti - yrittäjänä 5. päivää viikossa?! Hei haloo! Pohjola kuuleman perii vielä tila- ja laitavuokraa n. 200 euroa kuukaudessa.

    Luetuta ehdot ensin lakimiehellä niin tiedät, mitä olet velvollinen tekemään. Asiamieshallinto ei tue sinua ja myyntijohtajat eivät osaa hommaansa. Näin olen ymmärtänyt.

    VastaaPoista
  9. Mitenkäs sitten menetellään niiden edustajien kanssa, jotka eivät ole suorassa työsuhteessa vakuutusyhtiöön vaan yrittäjään.
    Palkka on niin naurettavan pieni pohja+provikka että verojen jälkeen jää käteen alle tonni pitkälti.
    Päteekö sama takuupalkan takaisin maksu myös yrittäjän alaisena toimineeseen henkilökuntaan, vaikka nämä eivät tätä takuupalkaa itse saakkaan vaan se menee yrittäjälle?
    Päteekö tällaisella yrittäjän alaisella vakuutusedustajalla samat säännöt kuin suoraan vakuutusyhtiöön työ/yrittäjä suhteessa olevaan edustajaan?

    VastaaPoista
  10. Ei ole kovin asiallista kirjoitella julkisesti tuollaisia asioita yritysten nimellä. Etenkään jos ja kun ei selvästikään tiedä asiasta yhtään mitään. On turha puhua, että palkka olisi alussa vain 500-900 euroa. Tämä riippuu täysin siittä, paljonko myyt. Kannattaisi olla hieman tietoinen omista kyvyistä, ennen kuin ryhtyy yrittäjäksi ja pistää nimensä sopimuksiin.

    VastaaPoista
  11. Kysymys on Pohjola vakuutusyhtiön virheellisestä ansainta lupauksesta rekrytoinnin yhteydessä. Googlaa Pohjolan vakuutusyhtiön asiamiestoiminta ei kestä päivänvaloa.

    VastaaPoista
  12. Tämä sama sankari on näköjään useammalla palstalla liputtamassa "ystävänsä" puolesta.... aika kovaa tekstiä

    VastaaPoista