sunnuntai 6. syyskuuta 2009

Kela: Vapaaehtoinen eläkevakuutus voi yllättää ikävästi - Elämässä lehti 3/09

Uusin Kelan kustantama Elämässä lehti kertoo kuinka voi käydä jos on nostanut vapaaehtoista eläkettä väärin suunniteltuna.

"Eräs eläkeläisyhdistysten liiton jäsen kertoi ottaneen-
sa vakuutuksen ja on nyt toimeentulovaikeuksissa. Mies
jäi varhaiseläkkeelle 60-vuotiaana. Viiden vuoden ajan
hän eli melko hyvin eläkevakuutuksesta saamillaan ra-
hoilla ja kansaneläkkeellä. Yksityisen vakuutuksen loput-
tua tuli ikävä yllätys.
Luulin saavani täyden kansaneläkkeen 65 vuotta täy-
tettyäni. Mutta nyt minun onkin tultava toimeen 525 eu-
rolla kuukaudessa. Sen verran kansaneläkkeeni ja työ-
eläkkeeni ovat nyt yhteensä. " Lähde: Kelan Elämässä 3/09

Tuntematta asian yksityiskohtia, niin arvelen että tässä on käynyt sillä tavalla että henkilön eläkevakuutuksessa on sovittu eläkeajaksi 60 - 65 vuotta. Ennen eläkkeellä jäämistä, oli henkilö päättänyt varhentaa vanhuuseläkettä viidellä vuodella, jolloin sitä pienennetään pysyvästi. Tässä tapauksessa varhennus todennäköisesti on pienentänyt kansan ja työeläkettä 30 % Todellisuudessa vieläkin enemmän, koska hänellä on jäänyt viimeisten vuosien kertymät pois, jos ajatellaan että hän olisi ollut töissä 65 vuotiaaksi asti.

Tälläisten ongelmien varalta kannattaa ennen eläkkeelle lähtöä selvittää kaikki asiat etukäteen. Työeläkeyhtiöltä saa laskelmat siitä miten aikaistuva eläke vaikuttaa lopulliseen eläkkeeseen.

edit. 7.9.
Mietin päivällä että miksi Kela päästää asiakaslehteen tuollaisen jutun ilman asiantuntijan lausuntoa. Jotenkin tuntuu että ko. lehti on mediatoimiston tekele. Todella harva maallikko tajuaa mistä kyse on, nythän se syntipukiksi tehtiin vapaaehtoinen eläkevakuutus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti