keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Lainaturva tehokkaasti myyty, huonosti informoitu vakuutus

Tapiolan tilaaman, Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan suuri osa asiakkaista ei tiedä mitä heille on myyty.

"Yli 40 prosenttia lainaturvan ottaneista ei tiedä tai ei osaa sanoa, kuinka vakavasta vammautumisesta tai haitasta pitää olla kysymys, että lainaturvavakuutuksesta voi saada korvausta." (lähde: Tapiola)

En minäkään tiedä, vaikka olen vakuutusalan ammatilaisen. Tosin minulla ei ole lainaturva vakuutusta.

Tapiolan sivut kertovat yhden esimerkin:
"Jos menetät toisesta kädestäsi kaikki viisi sormea, vamman haittaluokkaprosentti on 45 %.
Monet lainaturva-vakuutukset kuitenkin korvaavat vain, jos vakuutettu vammautuu tapaturmaisesti ja pysyvästi ja haittaluokkaprosentti on vähintään 50 % tai 60 %." (lähde: Tapiola)

Pankeille kertamaksuinen lainaturva on erittäin kannattava tuote, se tuo tulosta tuloslaskelmaan kohtaan palkkiotuotot.
Useimmassa tapauksessa asiakas ottaa lisää lainaa jolla maksaa pankin välittämän vakuutuksen kerrallaan. Lisälainan pankki kirjaa asuntolainaksi, vaikka oikeasti on kyse kulutusluotosta. Asiakas maksaa lainaturva lainan korkoja, joka lisää turvan kustannuksia.

Lainaturvassa on työttömyydestä hyvin tarkat määräykset, työttömyyden syy pitää olla tuotannollinen tai taloudellisista työnantajan aloitteesta. Tukipaketti tai itse otettu lopputili estää lainaturvakorvaukset.

Joissakin tapauksissa lainaturvassa on mainittu tarkka lista sairauksista jotka oikeuttavat korvaukseen, muussa tapauksessa ne jäävät asiakkaan omalle vastuulle.

Lainaturvavakuutukset usein pantataan pankin hyväksi, jolloin mahdollinen korvaus menee kokonaan pankin hyväksi. Usein perheen huoltajan tapauksessa asuntolainan hätäinen maksaminen ei ole se kiireellisin rahanreikä, vaan esimerkiksi kulutusluotot. Perinteisessä henkivakuutuksessa edunsaajat itse päättää mikä on heille tärkeintä.

Lainaturva jarruttaa myös pankin vaihtamista. Kertamaksuisen lainavakuutuksen ensimmäiset vuodet ovat kaikki kalliit koska lainaturvan myöntäjä perii kulut etupainotteisesti ja siksi mahdollinen palautus voi olla pettymys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti