keskiviikko 26. elokuuta 2009

Yrittäjäeläke - sosiaaliturvan perusta

Miten suuren yrittäjäeläkkeen kannattaa ottaa? Riippuu tilanteesta. Yrittäjäeläkkeellä on paljon muutakin merkitystä kuin kerryttää vanhuuseläkettä. Asuntolainoja maksavan perheellisen kannattaa ottaa kattavampi vakuutusratkaisu kuin yksin elävän velattoman jos varsinkin on tottunut vaatimatoon kulutustasoon.

Yrittäjä voi oikeastaan melko vapaasti määritellä kuinka ison YEL vakuutuksen haluaa tehdä. Minimi ei kannata tehdä, kuin ehkä sellaisessa poikkeuksillessa tilanteessa että päätyö on joku melko hyvin palkattu ja jatkuvaa ja vakuutus tarvitaan vain kun sivutulon työtulot ovat kasvaneet yli rajan.

Ensimmäinen porras jonka alle ei kannata jäädä on 8520 euroa, joka on työvoimaviranomaisten käyttämä raja. Eli tätä pienempää työvoimaviranomainen pitää harrastustoimintana ja olona työmarkkinoilta pois.

Oikea taso on se minkä palkkatason saisit vastaavasta työstä vieraalla. Tai mieluummin sen yli koska yrittäjänä olet lähtenyt tavoittelemaan parempaa tasoa.

Jos osa-aikaeläke ikä lähestyy kannattaa yrittäjäeläke nostaa vähintään 4 vuotta aikaisemmin. Sen jälkeen saat maksun puoliksi ja alat saamaan jo eläkettä.

YEL-työtulon alhaisuus heijastuu myös yrittäjien sosiaalietuuksiin. Koska sairauspäivä-
raha lasketaan yrittäjän YEL-työtulon perusteella, mediaanitulon sairauspäiväraha oli puolta
pienempi kuin palkansaajien mediaanitulon perusteella arvioitu. Lähes 40 prosenttia yrittäjistä
ei olisi voinut hakea osa-aikaeläkettä YEL-työtulon pienuuden takia. Viidesosalla yrittäjistä ei
olisi ollut oikeutta työttömyysturvan päivärahaan, koska YEL-työtulo jäi alle lain vaatiman tason.

Veronmaksajat tukevat yrittäjien eläkkeitä noin 50 miljoonalla eurolla vuosittain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti