maanantai 17. elokuuta 2009

Lama lisännyt työkyvyttömyyseläkkeelle haluavia.

Viime aikainen talouden alamäki on lisännyt työkyvyttömyyseläkehakemuksia. Varsinkin sellaisella aloilla joissa työpaikat ovat vähentyneet rajua tahtia, uusi hakemuksia on tullut paljon lisään.

Ilmarisella on hakemuksissa 10 % kasvu.

-Jos hakemusalttius lisääntyy, se tarkoittaa useimmiten, että haetaan lievemmillä kriteereillä. Ratkaisukäytäntö ei ole kuitenkaan suhdanteista kiinni, vaan kriteerit ovat aina samanlaisia. Tämä johtaa siihen, että hakemuksia ehkä hylätään enemmän, huomauttaa Eteran ylilääkäri Juhani Jutunen.

Usein kuulee kritiikkiä ratkaisukäytäntöä kohtaan. Tärkein perustelu on ettei vakuutusyhtiön lääkäri ole edes nähnyt potilasta henkilökohtaisesti. Todellisuudessa tilanne on niin, että pystyäkseen olemaan tasapuolinen kaikkia kohtaan pitää ratkaisukäytäntö olla kaikilla samanlainen. Se on helpoiten järjestettävissä niin että hoitava lääkäri tekee tarkan lääketieteellisen arvion josta sitten asiantuntija voi verrata sitä muihin vastaaviin tapauksiin. Sillä että jotkut olisivat henkilökohtaisesti tutkimuksissa ja jotkut vain papeiden mukaan, saataisiin vain mahdoton sotku.

Valitettavasti joissakin tapauksissa hoitava lääkäri vihjaa eläkemahdollisuuteen, vaikka siihen ei olisi lääketieteellisiä perusteita. Henkilö voi olla kyllä työkyvytön, mutta mitään sairautta häneltä ei kuitenkaan löydy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti