sunnuntai 23. elokuuta 2009

Vakuutuspetokset yhteiskunnan syöpä

Finassialan keskusliitto arvioi, että vakuutusyhtiöiltä huijataan vuosittain valheellisin perustein jopa 100-200 miljoonaa euroa. Vahinkoja korvattiin viime vuonna 2,244 miljardilla ja edellisenä vuonna 2,122 miljardilla eurolla.

Arviolta 5-10 prosenttia vahinkovakuutuksesta maksettavista korvauksista siis on aiheettomia. Vahinkojen määrän kasvu myös lisää paineita korottaa vakuutusmaksuja entisestään.

"Huijatut korvaukset jäävät rehellisten vakuutuksenottajien maksettaviksi. Vuosittain niistä kertyy noin 20-40 euroa jokaista suomalaista kohti", Karhunen laskee.

Taantuma lisää aina vakuutusvilppiä. Myös osan yhtöistä käyttöön ottama nopeampi netti ja puhelinkorvaumalli lisää riskiä vilpillisiin vakuutuskorvaushakemuksiin. Jotkut yhtiöt ovat jopa laskeneet että kuittien pyörittäminen ja niiden käsittely on isompi kulu kuin vahinkojen liioittelu.

Suomessa on 27 vakuutusetsivää, kun Ruotsissa niitä on 130 kpl. Merkittävä yliedustus on autovahingoissa. Rästissä olevat maksut rahoitusyhtiölle, vakuutusyhtiölle sekä autoverot sekä epänormaali vahinko herättää vakuutusetsivän. Vahingolla ei tunnu olevan muuta järkevää selitystä kuin että kuluja tuottavasta autosta halutaan päästä eroon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti