lauantai 22. elokuuta 2009

Vakuutusoikeuteen muutoksia?

Useimmille suomalaisilla vakuutusoikeus on tuntematon muuten paitsi tarinoina siitä että siellä tehdään päätösiaä vakuutusista näkemättä potilaista. Väite on sinänsä hieman väärä.

"Vakuutusoikeus on Suomen tuomioistuinjärjestelmään kuuluva riippumaton ja puolueeton toimeentuloturva-asioiden erityistuomioistuin. Suurimpia asiaryhmiä ovat työeläke-, työtapaturma-, työttömyysturva-, kansaneläke- ja opintotukiasiat."

Eli vakuutusoikeudessa käsitellään lähinnä lakisääteisistä vakuutuksista ja etuuksista olevia riitoja.

Tarkoitus on muuttaa päätösten perusteluja laajemmiksi ja selkokielisemmiksi, koska edunsaajalla ei useinkaan ole tietoa korvauskäytännöstä esimerkiksi työkyvyttömyystapaukissa. Tämä vaatii lisää panostusta hoitavan lääkärin lausunnoissa kuin vakuutuslääkäreiden arvioinnissa.

Tasapuolisuuden vuoksi vakuutuslääkäri ei voi tutkia yksittäistä potilasta, koska se ei olisi tasapuolista muita hakioita kohtaan. Kaikille tasapuolisen tapaamisen järjestäminen on teknisesti ja resursseilta mahdonta toteuttaa. Myöskään hoitava lääkäri ei saa olla tekemässä päätöstä potilaan puolesta.

Hoitava lääkäri on empaattinen ja asiakas luulee että se on tae eläkkeelle pääsyyn. Lama lisää työkyvyttömyyseläkkeelle hakua kun työt on mennyt eikä terveys riitä enää työnhakuun.

1 kommentti:

  1. Tutki kuinka monta tapausta korvauksista henkilövahingoista on muuttunut potilaan eduksi korkeimmassa oikeudessa. Kaikkiin ei saa/haeta valituslupaa. Kyllä vakuuutusoikeus on ihan VITSI potilaan/uhrin kannalta ajatellen. Vakuutusyhtiöiden puolustaja ja kumileimasin.

    VastaaPoista