perjantai 2. lokakuuta 2009

Liikennekäytöstä poisto säästää vakuutusmaksuissa ja veroissa.

Kohta kahden vuoden ajan on ollut mahdollisuus poistaa ajoneuvo käytöstä tekemällä liikennekäytöstä poiston vakuutusyhtiössä tai katsastuskonttorissa.

Verrattuna entiseen seisonta-aika ilmoitukseen eroja on siinä että myös ajoneuvovero perintä keskeytyy poiston ajaksi. Muutos on myös siinä että liikennekäytöstä poisto on rekisteritapahtuma, josta Ajoneuvohallintokeskus - Ake perii rekistöröintimaksun, jonka suuruus on tällä hetkellä 10,20 euroa. Poiston kannattavuutta voi laskea laskurilla.

Liikennekäytöstä poistetulla autolla ei saa ajaa muuta kuin ennakkoon varattuun katsastukseen. Muusta käytöstä rangaistus on poistoajalta 5 kertainen vero, kuitenkin vähentään 1000 euroa. Lehtitietojen mukaan vuosittain Suomessa jää satoja autoja kiinni jotka ovat liikennekäytöstä poistettu.

Liikennekäytöstä poistetusta autosta ei tarvitse poistaa rekisterikilpiä. Veikkaan että nämä autot tulevat lähivuosina ongelmiksi, kun romut ja ajokelvottomat autot jätetään kilpiin, koska siitä ei ole käytännössä mitään sanktiota.

Liikennekäytöstä poiston yhteydessä laajasta kaskosta keskeytyy törmäysvahinkojen korvaus. Tämä on aiheuttanut rahoitusyhtiöden mielestä ongelmaa, koska silloin poistuu myös esimerkiksi kaatuvan puun tai tuntemattoman törmääjän aiheuttamat vahingot. Tästä syystä rahoitusyhtiöt eivät ole kovinkaan innokkaasti suostuneet liikennekäytöstä poistoon.
Tähän on tosin viime aikoina tehty laajennus osamaksuvakuutuksen sisältöön koskien edellä mainittuja tilanteita. Tosin tilanne vaihtelee edelleen riippuen rahoitusyhtiöstä ja vakuutusyhtiöstä.

Moottoripyörille ja mopoille ei voi tehdä liikennekäytöstä poistoa. Osalla yhtiöistä löytyy vielä seisonta-ajallinen vakuutus moottoripyörille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti