lauantai 15. joulukuuta 2012

Tämän vuoden uutiset ja ensi vuoden ennusteet

Tänä vuonna vakuutusrintamalla on tapahtanut ennätyksellisen paljon muutoksia. Vakuutusala olikin vuosia unelias ala jossa muutokset olivat ennakoitavia ja hidastempoisia. Nyt on kaikki ollut toisin.

Alkuvuoden suurin uutinen oli Lähivakuutuksen ja Tapiolan yhteenmeno. Uusi Lähi-Tapiola on markkinaosuudelta suurin toimija ja tästä lähtien kilpailijoiden pääkohde. Kun Lähi-Tapiolan markkinaosuuteen lasketaan sen tytäryhtiö Turva mukaan, niin se on suurin monella sektorilla.

Selkeimmin maatilapuolella, joissa markkinaosuus maakunnittain vaihtelee 70 - 80 % välillä. Ryhmällä on vain hävittävää, koska myös maatilojen määrä putoaa jatkuvasti. Sukupolven vaihdoksissa Osuuspankki edellyttää että vakuutukset otetaan omasta ryhmästä. Osuuspankin markkinaosuus maatilarahoituksesta on yli 60 %.

Uuden ryhmän haaste on pieni ja tuntematon pankki, jota on useita kertoja jouduttu jo pääomittamaan. Taseessa olevat tappiot ehtivät tätä menoa vanheta.

Kesällä muuttui ajoneuvojen vakuutusyhtiön vaihto kokonaan sähköiseksi. Uutta asiakkaalle vaivatonta ja edullista toimintamallia on tehokaimmin käyttänyt hyödykseen Pohjola. Pohjolan tarjous onkin ollut muille kuin omille asiakkaille kasko puoleen hintaan. Pohjolan markkinaosuus onkin kasvanut tänä vuonna reippaasti, kun muut eivät juurikaan ole vastanneet vastaavilla tarjouksilla.

Op-Pohjola kiitti henkilökuntaansa järjestemällä mittavat yt-neuvottelut. Op-Pohjolan johtokin on saanut vuoden aikana itkuraivareita joissa uhkaavat siirtää pankin joko Viroon tai Ruotsiin. Osuustoimintaa siis parhaimmillaan? Jos ei muu auta niin henkilökuntaa pois. OP-Pohjola järjestikin alan suurimmat yt-neuvottelut, koska 500 miljoonan vuotuinen voitto ei ole riittävä.

Fennia yrittää paikata vuotavaa venettään yt-neuvotteluilla, yhdistetty kulusuhde on liian heikko. Fennia ei ollut kiinnostunut myöskään uudesta keskinäisten yhtiöiden yhtiöryhmästä.

Keväällä Tryg trimmasi itseään myyntikuntoon aloittamalla yt-neuvottelut. Myös vakuutusten alennusmyynti lopetettiin, jonka ansiosta tulos saatiin siihen malliin, että ostaja löytyi Sampo konserniin kuuluvasta Ifistä. Sopimukseen kuului myös se että Nordean konttorit alkavat myydä Ifin vakuutuksia viimeistään ensi kesänä.  Tämä tulee kiristämään kilpailutilannetta ensi vuonna. Syynä on se suuret pankkiryhmät, Op ja Nordea haluavat suojata omat pankkiasiakkaansa oman ryhmän vakuutusyhtiöön. Tämä tulee iskemään erityisesti Lähi-Tapiolaan, koska sen asiakkailla on yli 90 % osuudella pankkiasiointi kilpailevissa ryhmittymissä, Lähin puolella vieläkin enemmän.

Uutena toimijana markkinoille tuli Paikallisosuuspankkien Pop Vakuutus. Pop Vakuutus on tehnyt myyntisopimuksen myös Säästöpankin, joka menetti vuoden aikana kumppaninsa. Pop Vakuutus voi tulevan vuoden aikana laajeta myös kauppojen yhteistyökumppaniksi. Onhan Keskolta ja Lähikaupalta päättyneet vakuutusyhteistyö sopimukset.

Ennusteita vuodelle 2013

Vakuutusyhtiöt pitävät ensi vuonnakin yt-neuvotteluja. Syynä on kiristinyt kilpailu ja omistajien kiristineet tuottovaatimukset.
Myyntiä siirretään edelleen asiamies-yrittäjille, yhtiöiden oma myyntihenkilöstö vähenee poislukien myyntijohtajia.
Liikennevakuutuksesta ja kaskosta tulee vakuutusyhtiöiden sisäänheitto tuote. Vuoden aikana yhtiöitä vaihtavissa liikennevakuutuksissa tehdään uusi ennätys.
Eläkevakuutusyhtiöt fuusioituvat, syntyy kolmen suuren tilanne.

1 kommentti:

  1. Mikä taho myy jatkossa Ifin vakuutuksia, onko ne Nordean "pankkineidit" vaiko Ifin asiamiehiä kenties Nirdean tiloissa ?

    VastaaPoista