tiistai 31. toukokuuta 2011

Polttiko Nokian romahdus suomalaisten eläkkeet?

Tänään Nokia julkaisi tulosvaroituksen, joka kertoo yhtiön surkasta tilasta. Kännykkäpuolen tulos on pudonnut nollaan. Nokia johto on Elopin ja Ollilan johdolla tuhoamassa yhtiön hienon tulevaisuuden.

Takavuosina peloteltiin suomalaisia eläketurvan katoamisesta jos Nokia häviää suomesta. Miten siis on onko eläkeyhtiöiden sijoitukset vaarassa Nokian tuloskehityksen takia?

Tänään Nokian markkina-arvo tänään n. 18 miljardia euroa. Nokian tilinpäätöksen mukaan suurin rekisteröity omistaja on Ilmarinen 1,3 % ja Varma 1 % omistussuhteilla. Eli suurimman omistajan, Ilmarin osakesalkun arvo on vain 180 miljoonaa euroa.

Suomalaisissa eläkerahastoissa on tällä hetkellä varoja 140 miljardia euroa, joten Nokia kaatuminen ei mitenkään vaikuttaisi suoranaisesti eläkerahojen riittävyyteen.

Entä onko Euroopan finanssikriisi riski eläkerahastoille? Ehkä. Osa politiikoista uskoo että finanssikriisi voi koskettaa vain jos eläkeyhtiöiden suorat sijoitukset häviävät velkasaneerauksen takia häviää.

Useimmat finanssialalla kuitenkin tietää että pahin skenaario on että Lehman Brothers tyyppinen ketjureaktio tapahtuu. Siinähän yksi pankki päästettiin nurin, jonka jälkeen suomessakin eläkerahastojen arvo romahti 18 % liki saman verran miljardeissa. Lainsäätäjä oli onneksi hereillä ja sääti pikaisesti poikkeussäännökset, joiden ansioista eläkeyhtiöiden ei ollut tehdä pakkorealisointeja. Suomen valtio alkoi kriisin seurauksena ottaa velkaa 10 miljardin vuosivauhtia.

Suomen eläkeläisille suurin ongelma on siis se että kansainvälinen finanssikriisi repeää hallitsemattomaksi, siksi suomen pitää ajatella omaa etuaan ja olla mukana patoamassa euromaiden ongelmia. Tämä ei ole tässä tilanteessa ole oikein poliittisesti korrekti fakta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti