maanantai 30. marraskuuta 2009

Valtio ei maksa enää hirvikolareita - hirvivahingot vakuutusyhtiön tai omalle vastuulle.

Huomenna, 1.12.2009, lakkaa valtionkonttori maksamasta hirvivahinkoja. Syynä on lainmuutos.

Tähän asti valtio on korvannut hirvivahingot joissa asiakkaalla ei ole ollut vakuutusta. Asiakas on joutunut ensin maksamaan tarkastuksen ja korjauksen ja sen jälkeen laskuttamaan valtionkonttoria. Joissakin tapauksissa rahan saaminen on kestänyt kauan.

Suurimmassa osassa autoissa on jo vakuutus joka korvaa hirvivahingot.

lauantai 28. marraskuuta 2009

Pohjolan Omakoti-vakuutus - Bonusasiakkaan ***** lasku

Osuuspankkit haluavat takaisin Pohjolaan ostoon käyttämät rahat takaisin mahdollisimman laajasti. Tähän tarpeeseen Op-Pohjola ryhmä on kehittänyt yksinkertaisen tuotteen jota asiamies tai pankkivirkailija pystyy myymään vaikka itse tuotteesta ei mitään ymmärtäisi.

Tärkeintähän on saada asiakas tajuamaan ettei bonuksia kannata ottaa rahana vaan siirtää ne vakuutusmaksujen maksamiseen. Kysehän on mielikuvamarkkinoinnista, jossa on onnistuttu asiakaalle hämärtämään vakuutuksen sisältö ja hinta. Mikään ei ole niin tärkeää kuin se ettei bonuksista ei mene veroa.

Tuotehan on melko yksinkertainen. Sen pohjana on palo- ja luonnonilmiöturva, jota voi täydentää lisäpalikoilla. Jotta asiakas asiakas saisi vastaavan turvan kuin hänellä yleensä on se vaatisi kaikki lisäpalikat käyttöön. Nyt ahkerimmat ja tehokkaimmat myyntihenkilöt ovat jättäneet pois osan palikoista. Esimerkiksi vuotovahingon riskiä on joillekin asiakkaille vähetelty ja samalla vakuutettu että vakuutusasiakkaana saat lainaan paremmilla ehdoilla. Syynä on se ettei vakuutus ole juurikaan täydellisenä hintakilpailukykyinen, mutta silloin myyjä pudottaa jonkun palikan pois tai alkaa puhumaan bonuksista menevistä veroista. Melko yleinen on myös tutustumishinta - 20% jonka päättyminen usein jää kertomatta. Mutta sehän ei ole provikkamyyjän ongelma.








Pohjantähti korvaa tietokoneen tiedostot - Bittuturva

Perinteisesti kotivakuutuksissa ei ole voinut vakuuttaa tiedostoja, vaan vastuu on jätetty asiakkaalle. Harva kuitenkaan tekee riittävän usein tai tuskin koskaan mitään varmistusta omilla tietokoneilleen.

Pohjantähti on tuonut tähän Bittiturvan, joka korvaa tiedostojen palautuksen jos ne tuhoutuvat kotivakuutuksesta korvattavassa vahingossa.

On siis tärkeä huomata, että korvausta saa jos vain vain jos itse perusvahinko on kotivakuutuksen ehdoissa korvattava.

Hyvä että vakuutusyhtiöt ovat kehitelleet jotakin uutta, koska pelkkä hintakilpailu ei luo yleensä mitään uutta lisäarvoa, varsinkin kun korotusmylly nostaa jatkuvasti kaikkien asiakkaiden vakutusmaksuja.

if kotivakutuusvala - lupaamme korvata sen minkä muutkin ja vielä vähän enemmänkin.

If vahinkovakuutus lupaa uudella laaja plus kotivakuutuksella vielä seuraavat lisät:

  • Maltillisemman ikävähennyksen;ikävähennys otetaan käyttöön vasta, kun esineen ikä on yli 5 vuotta.
  • Matkatavarat ulkomaanmatkoilla 3 500euroon asti, omavastuu osuus on 50 euroa. Enimmäiskorvausmäärään sisältyy rahaa 500 euroa.
  • Suuremmat enimmäiskorvausmäärät; esimerkiksi yksittäinen esine tai kokoelma 17 000 euroon asti, polkupyörä 5 000 euroon asti.
  • Huoneiston kiinteät sisustukset korkeammalla enimmäiskorvausmäärällä.
  • Lääkärin määräämää psykoterapiaa viisi hoitokertaa vakuutettua kohti palo- ja murtovahinkojen yhteydessä.
  • Golfissa hole-in-one lyönnistä aiheutuvan samppanjatarjoilun kuluja enintään 850 euroa ilman omavastuuta kaikkialla maailmassa.
Tämän lisäksi If antaa palvelulupauksen, jonka mukaan se lupaa korvata edellisen yhtiön paremmilla ehdoilla jos asiakas saisi sitä kautta paremman korvauksen. Mielenkiintoista on kuinka asiakas pystyy näyttämään sen toteen.

Käytännöissä noista lupauksista merkittävin on 5 vuoden ikävähennysten poistaminen, joka jo tosin jää jälkeen Fennian lupauksen taakse.

Jäämme odottamaan mikä yhtiö seuraavaksi keksii uusia lisäetuja ja ominaisuuksia vakuutuksiin.


11 vuotta vanha pesukoneen tilalle uusi - Fennia korvaa?

Fennia on lähtenyt viime aikoina haastamaan kilpailjoitaan uusilla paremmilla ikävähennyksillä.

Tuoteselosteessa kerrotaan kuinka asiakas saa jopa 11 vuotta vanhasta kodinkoneesta, siis käytännössä jo nollan arvoisesta esineesta, omavastuun maksamalla uuden tilalle.

Alle kolme vuotta vanhat tietokoneet ja kännykät korvataan täydestä arvosta.

Fennian mainonta puhuu selkeästi uuden koneen hankinnasta. Tämä tulee varmasti nostamaan korvausmenoja, mutta Fennia ilmeisesti laskee että se saa tässä tilanteessa myös lisää asiakkaita.

tiistai 17. marraskuuta 2009

Lainaturva vakuutuksen ja henkivakuutuksen verokohtelu

Lehdestä luin pikaisesti tehdyn tutkimuksen lainaturva ja henkivakuutuksen erilaisista verokohtelusta.

Lainaturvavakuutuksessa henkivakuutuskorvauksella maksetaan pois laina, joten kuolinpesällä jää omaisuus mutta ei velkaa.

Henkivakuutuskorvaus maksetaan yleensä omaisille, jolloin he saavat korvauksen rahana sekä ottavat vastatakseen saamansa omaisuuden ja siihen kohdistuvan velan.

Käytännön esimerkki.

Yksinhuoltajalla on kaksi lasta. Hänellä on 70.000 euroa asuntolainaa asunnosta jonka arvo on samat 70.000 euroa.

Lainaturvavakuutuksessa korvaus: Lainaturvavakuutus maksaa lainan pois ja velattomasta asunnosta molemmat maksavat perintöveroa 35.000 euron summasta.

Henkivakuutuksen korvaus: Molemmat lapset saavat 35.000 euroa verovapaasti. Asunnon he perivät puoliksi, mutta koska siihen kohdistuu saman suuruinen laina siitä perintövero on 0 euroa.

sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Finnair lakkoillee - matkavakuutus ei korvaa

Matkavakuutuksesta ei ole iloa lentomatkustajille Finnairin lentäjien lakkotilanteessa. Vakuutus ei korvaa mitään lakon aikaisia ylimääräisiä kustannuksia, sanoo Eurooppalaisen korvauspalvelupäällikkö Christian Lindgren

Lakko on rajattu pois matkavakuutuksen ehdoista. Matkatoimisto on velvollinen korvamaan jos ei pääse luvatulle matkalle. Aika näyttää saadaanko tästä suuriakin riitoja.

tiistai 10. marraskuuta 2009

Tutkimus lainaturvavakuutuksista - sisältö täynnä rajoitusehtoja

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta on tehnyt tutkimuksen lainaturvavakuutuksista. Arvatenkin selvitys kertoo että kyseiset vakuutukset ovat täynnä aukkoja ja reikiä kuten jokin aika sitten kirjoitin.

Aukkoja on mm. työttömyyden varalta olevassa turvassa, jossa korvauksen voi menettää tekemällä työttömyysaikana vaikka parin päivän pätkätyön, koska silloin työsuhde ei ole päättynyt tuotannollisesta eikä taloudellisesta syystä. Työttömyysvakuutuksesta saatu korvaus on lisäksi veronalaista tuloa, joten siitä peritään käytännössä lisäveroprosentin mukaisesti veroa tai ilman verokorttia 60 %

Finassivalvonnan pitäisi määrätä kyseinen tutkimus pakolliseksi lainavakuutuksen liitteeksi.

Tutkimuksesta löytyy myös vakuutusmaksujen vertailu.

maanantai 9. marraskuuta 2009

Lähivakuutuksellä tyytyväisimmät asiakkaat? - myös muuta tutkimustietoa

Suomi24 vakuutuspalstalla joskus käyneet ovat varmaan törmänneet vakuutuksenottajan kirjoitukseen, jossa hän purkaa omaa tyytymättömyyttään useilla samansisältöisellä viestillään. Hän oli hävinnyt vuotovahinko asiassa vakuutusyhtiönsä kanssa käymänsä taistelun jo käräjä- ja hovioikeudessa ja kertomansa mukaan on joutunut hävittyään maksamaan vielä 40.000 oikeudenkäyntikulut.

Epsi Rating on tutkinut vuosia vakuutusyhtiöiden asiakkaiden tyytyväisyyttä. Uusimman tutkimuksen mukaan paljastui seuraavia asioita.
  • Vakuutusyhtiöiden asiakkaiden tyytyväisyys kasvoi kesken talouden taantuman
  • Asiakkaat ylistävät Lähivakuutusta
  • Nordea Vahinkovakuutus petti asiakkaidensa odotukset
  • If ja Pohjola paransivat kaikista eniten
  • Nuoret suosivat Tapiolaa (alle 29 vuotiaat)
  • Suuria eroja miesten ja naisten preferenssien välillä
  • Suomalaiset asiakkaat ovat oppineet valittamaan – vain n. 4 % jättää valittamatta vaikka aihetta valitukseen olisi
  • Vakuutusyhtiöiden haaste: joka kolmannella asiakkaalla on vakuutuksia myös toisessa yhtiössä
  • Asiakkaiden mielestä vakuutusyhtiöiden hinta/laatusuhde parantunut
  • Suurimmilla yhtiöillä vaikeuksia osoittaa asiakkaiden vastinetta rahoilleen
  • Vakuutusyhtiöiden asiakasuskollisuus korkeampi kuin koskaan
  • Fennia kunnostautuu keskikokoisten yritysten suosikkina
  • If on ykkönen yli 150 hengen yritysten mielestä
  • Lähivakuutus saa myös yrityksiltä korkeimman tyytyväisyysindeksin
  • Yritysasiakkaat huomattavasti tyytymättömämpiä kuin yksityiset (-4.4 p.)
  • Joka viidennellä yritysasiakkaalla on omasta mielestään aihetta valitukseen
Lähivakuutus pysyy kiistattomana ykkösenä jo toisena vuonna peräkkäin. Sen vahvuuksiin asiakkaat laskevat yhtiön läsnäolon ympäri maata että toimivan ja henkilökohtaisen asiakaspalvelun.

Valitukset
Valitusten määrä ja niiden syyt enteilevät selkeästi asiakkaiden suhtautumisen vakuutusyhtiöönsä.

Vakuutusyhtiö
On valittanut tai syytä valittaa
Fennia 16%
If 10%
Lähivakuutus 9%
Nordea (TrygVesta)18%
Pohjola 15%
Tapiola 16%

Itselleni oli yllättävää Nordean asiakkaiden kokema tarve valitttaa korvauksesta.

sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Osavuosikatsaukset - vahinkovakutuusyhtiöillä menee edelleen ihan hyvin.

If ja Pohjola kertoivat että vahinkovakuutuksella menee edelleen ihan hyvin. Yhdistetyt kulusuhteet ovat kohdallaan ja sijoitustoiminta menee paremmin kuin vuosi sitten.

Nyt jäämme odottamaan mitä syitä yhtiöt kertovat syiksi nostaa vakuutusmaksuja. Toki vakuutusyhtiöiden pitää huolehtia toimintansa kannattavuudesta.

tiistai 3. marraskuuta 2009

Vahinkovakuutuksen maksutulo junnaa

Kolmen ensimmäisen kvartaalin kassaan tulleet vahinkovakuutuksen maksutulot ovat 2,2 % suuremmat kuin viime vuonna. Syyskuussa nousutahti hidastui. Syyskuussa liikennevakuutusmaksuja tuli 0,3 % vähemmän kassaan kuin vuosi sitten. Liikennevakuutus on laji jossa kertyy yksityistalouksilta eniten maksuhäiriöitä, oliskohan tämä viite siitä. Myös huonosti mennyt autokauppa ja siitä johtuva autokannan hidas kasvu heikentää liikennevakuutuksen maksutuloa.

Lakisääteisen tapaturmavakuutuksen maksutulo on 4,9 % alkuvuoden aikana viime vuoteen verrattuna. Korvausmenot tapaturmavakuutuksessa on hieman kasvaneet, syyskuussa kasvu oli 15, % viimevuotisesta.

Yksityistalouspuolella maksutulo on jatkanut kasvuaan, joten taantuma ei vielä ole vaikuttanut sinne, poislukien liikennevakuutusta.

maanantai 2. marraskuuta 2009

Vakuutusjohtajat pärjäsivät hyvin verotilastoissa.

Pikainen tutustuminen verotilastoihin kertoi että varsinkin eläkevakuutusyhtiöiden johtajien palkkaedut on kohdallaan ja arvatenkin myös eläke-edut.

Eikä huonosti mennyt Ifin emoyhtiön suuromistajalla Salon Joensuun kartanon herralla.

No, eipä karehdita, Koneen toimitusjohtaja kehottaa palkkamalttiin työntekijöiden osalta, koska ei firmoilla ole rajatonta mahdollisuutta kasvattaa palkkamenoja.