keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Fennia rakennuttaa 400 vuokra-asuntoa

Fennia on päättänyt ottaa osansa kasvavista vuokra-asuntomarkkinoista. Fennialla on ennestään ollut vain n. 50 vuokra-asuntoa, mutta nyt tulee 400 lisää.

Valtion käyttöön ottama erinomainen elvytystoimi, kymmenen vuoden korkotukilaina, edesauttaa vuokra-asuntojen tuottamista. Korkotuen maksamisen tavoitteena on edistää rakennusalan työllisyyttä poikkeuksellisessa suhdannetilanteessa ja lisätä vuokra-asuntotarjontaa alueilla, joilla on vuokra-asuntojen kysyntää.

Fennia odottaa sijoitukselta hyvää pitkäaikaista tuottoa, jota parantaa valtion antama korkotuki.

Vakuutusyhtiöitä on viimeaikoina mennyt mukaan myös kiinteistösijoitusyhtiöihin jotka hankkivat vuokra-asuntoja.

tiistai 27. lokakuuta 2009

Eläkeyhtiöt saavat jatkaa riskisijoittamista - jatkoaika 2012 asti.

Vuosi sitten eläkeyhtiöiden matemaatikoilla ja sijoitusjohtajilla oli tuskan hiki, joka hallitus tuli helpottamaan väliaikaisella lailla. Hallitus laski eläkeyhtiön vakavaraisuusmääräyksiä, jolloin kaikkein riskialttiimmat, kotimaiset osakkeet, voitiin pitää yhtiön salkuissa. Oli nimittäin tulossa pakkomyyntejä, riskinpurkamisia, joilla olisi sijoitusmarkkinoille syvätalveen johtava vaikutus.

Helpotus vakavaraisuussäännöksiin antoi yhtiöille mahdollisuuden tehdä virtuaalitappiot ilman kassavaikutusta. Ja koska kassavarat eivät huvenneet ja uutta tulee eläkemaksuista, pääsivät yhtiöt ostopuuhiin kevään alennusmyynneistä. Tämä onkin saanut eläkeyhtiöt tekemään hyvää sijoitustulosta, joista merkittävä osa on virtuaalivoittoja niistä viime vuoden tilinpäätöksessä virtuaalitappioiksi kirjattuja. Eläke-Tapiola väittää että se on saanut panostamalla osakemarkkinoihin jo viime syksyn sijoitustappio kuopan täytettyä, vain se tuotto tässä vaiheessa puuttuu.

Hallitus esittää helpotettua riskisijoitus vaihetta jatkettaisiin vielä parin vuoden ajan.

maanantai 26. lokakuuta 2009

Liikennevakuutus halvempi naiselle?

Taloussanomat ja Hesari uutisoi että liikennevakutuus on halvempi naisille. Tieto perustuu Suomen rahatiedon tutkimiin Pohjolan hinnastoihin. Suomessa on tällä hetkellä vielä melko vähän liikennevakuutuksen hinnoitteluun vaikuttavia, haltijasta johtuvia tekijöitä.

Mielenkiintoista nähdä kuinka miesasiakkaat suhtautuvat sukupuoli hinnoitteluun. Tilanne johtaa todennäköisesti jopa sellaisiin ratkaisuihin, että perheen autot laitetaan naisen nimiin.


perjantai 23. lokakuuta 2009

Valtion eläkerahasto sijoittajana

Myös Valtion eläkerahasto teki ihan hyvän sijoitustuloksen.

Valtio ja kunnat tienasivat kovat tuotot

Eläkelaitos

Sijoitustuotot, 1-9/09, %

Sijoitustuotot, 1-9/08, %

Sijoitussalkku, mrd euroa

Varma

10,8

-15,2

28,3

Ilmarinen

13,4

-9,4

25,1

Kuntien eläkevakuutus

15,5

..

24,1

Valtion eläkerahasto

13,5

-9,8

12,0

Eläke-Tapiola

10,5

-5,6

8,2

Lähde: Yhtiöt

torstai 22. lokakuuta 2009

Keva Grou.. eikun Kuntien eläkevakuutus sijoitukset tuottivat

Vaalirahoituskohun ryvettämä ja toimitusjohtajan eroon johtaneista tapauksista tutuksi tullut Kuntien eläkevakuutus onnistui sijoituksissaan. Myös kiinteistösijoitukset olivat plussalla +1,1 % sisältäen myös kuuluisan kelkkatehtaan.

Kuntien eläkevakuutuksen osavuosikatsaus 1.1. - 30.9.2009. Kuntien eläkevakuutuksen sijoitukset tuottivat 30.9.2009 mennessä 15,5 %. Sijoitusten markkina-arvo oli syyskuun lopussa 24,1 miljardia euroa.

Onko eläkepommi sittenkin vältetty?

keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Pohjola alkaa myymään 349 euron "IsoVeliValvoo" valvontalaitteistoa.

Pohjola julkisti uuden Op-Bonus-asiakasedun. Voit ostaa 349 euron valvontalaitteiston autoosi, jolloin Pohjola pääsee tarkkkailemaan ajotapaasi ja reittejä. Tarjous on voimassa rajoitetun ajan vain siihen asti kunnes tuhat asiakasta on tilannut maksullisen laitteen ja palvelun.

Onhan se luovaa, mutta kun siinä ei voi käyttää noita ilmaisia op-bonuksia, en ymmärrä mitä hyötyä asiakas tuosta saa.

tiistai 20. lokakuuta 2009

Myös Ilmarinen onnistui sijoitustoiminnassa + 13,4 %

Ilmarisen sijoitustuotot ajalta 1.1.−30.9.2009 käyvin arvoinlaskettuina olivat 13,4 prosenttia. Sijoitukset tuottivatomaisuuslajeittain seuraavasti: korkosijoitukset 11,6,osakesijoitukset 22,9, kiinteistösijoitukset -0,4 ja muut sijoitukset6,0 prosenttia. Yhtiön sijoitusten markkina-arvo oli syyskuun lopussayhteensä 25,1 miljardia euroa.

Yhtiön mukaan heidän valitsema toimintamalli jossa osakesijoitukset ovat pitkäaikaisia on toimiva. Se tasoittaa hetkelliset vaihtelut.

Piensijoittajat ovat tosin purkaneet osakerahastonsa ja sijoituksensa tappiolla koska vuosi sitten näytti että maailmanloppu tulee.

Eläke-Tapiolan sijoitustappiot jo paikattu

Eläke-Tapiola on onnistunut sijoitustoiminnassa yllättävän hyvin. Yhtiö ilmoitti että 1.1.2008 - 30.9.2009 ajalta sijoitustuotot on nyt jo 1,5 % plussalla. Tulosta voi pitää yllättävänä, kun vielä reilu puoli vuotta sitten ajateltiin että viime vuoden sijoitusmontun korjaaminen vie vuosia. Nyt jos sijoitustuoto onnistuu kohtuullisesti päästää tätä vauhtia keskimääräisille tuotoille.

Alkuvuoden hyvää sijoitustulosta avitti se että Tapiola siirsi painopistettä osakkeisiin, silloin kun ne olivat halvimmillaan. Osakesalkku on tuottanut liki 30 % tuoton alkuvuonna.

Vakuutusmaksutulo katsausajalla oli 1 039,9 miljoonaa euroa. Maksetut korvaukset olivat 951,0 miljoonaa euroa. Maksutulo laski vuoden takaiseen verrattuna 2,8 prosenttia. Laskun taustalla on työttömyyden kasvusta johtuva palkkasummien alentuminen.

maanantai 19. lokakuuta 2009

Eläkesäätiöt: Ilmarisen ja Varman toiminta kartelli

Isoimmilla yrityksillä oli takavuosina tapana perustaa oma eläkeyhtiö, eläkesäätiö, jolla voitiin pitää eläkemaksut omassa hallinnassa. Onhan monilla usko siitä että he osaavat hoitaa paremmin eläkerahojen sijoituksen ja hoidon kun suuret yhtiöt.
Eläkesäätiön huono puoli on se että jos sijoitukset menee pyllyylleen, niin yritys joutuu maksamaan lisää rahaa säätiöön.
Vastaavasti jos säätiö on hyvissä varoissa, niin sen purkamalla yritys saa kätevästi palautettua itselleen osan maksamistaan eläkemaksuista.

Nyt eläkesäätiöiden etujärjestö väittää että Ilmarinen ja Varma toimivat kartellimaisesti ja kaappaavat eläkesäätiöiden varoja. Vaikka kyseessä on se että eläkesäätiön ylijäämä siirretään yritykseen.

Mtv3 kertoo uutisessa asiasta...

sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Taloussanomat hehkuttaa vakuutusmaksujen korotuksista.

Taloussanomat hehkuttaa kahden jutun voimalla kuinka vakuutusmaksut nousevat.

Nettilehti kertoo kuinka eri yhtiöissä nousee ensi vuonna vakuutusmaksut ja kootut selitykset. Mielenkiintoisi selitys on Pohjolalla, mitään yksittäistä prosenttia ei voida kertoa. Sehän tarkoittaa että käytännössä sitä että Pohjola perkaa pois rajulla kädellä annettuja alennuksia ja nostaa samalla perushintoja. Asiakkaat eivät sitä huomaa, koska mitäs väliä sillä on kun maksaa vakuutusmaksut bonuksilla.

Eipä tuossa mitään, vakuutustoiminnan pitää olla kannattavaa että sitä kannattaa jatkaa.

Enemmänkin ns. "keskustelun" taso pyörii useimmin noissa lehdissä iltapäivälehti tasolla, joten mitään uutta tai rakentavaa niistä ei yleensä löydy.

lauantai 17. lokakuuta 2009

Vakuutusala neuvottelee palkoista

Vakuutusalan työnantaja- ja työntekijäjärjestöt vääntävät palkoista. Työehtosopimus on voimassa vielä pari vuotta. Loppuvuodesta tulevista palkankorotuksista on sovittu että ne noudattavat yleistä linjaa. Vakuutusväen mukaan yleinen linja tänä vuonna tuleville korotuksille on 3,5 %

Työnantajapuoli haluaisi maksaa yllätys yllätys vielä vähemmän. Heidän tarjous on 0,3 % + 0,2% pärstäkertoimella. EK on hirttänyt itsensä tupon vastaisilla lausunnoilla ja heidän mukaansa jokainen ala maksaa omien varojen ja tulevaisuuden näkymien mukaista palkkaa, eikä siis ole mitään yleistä linjaa. Kuitenkin he heittävät metallin prosentit yleiseksi linjaksi, jolla on hyvin vähän tekemistä vakuutusbisneksen kanssa.

Vakuutusalalla menee erittäin hyvin. Yhdistetyt kulusuhteet on melkein kaikilla kunnossa, joten perusliiketoiminta on kannattavaa. Sijoitustoiminta tuottaa nyt, eikä viime vuoden pudotusta oikeasti tapahtunut kassaperusteisesti vaan tilinpäätöksessä.

Myyntipalkkioita moni yhtiö on suitsimassa vaikka toisaalta yhä useampi halutaan tulospalkkion piiriin.

torstai 15. lokakuuta 2009

Eläkeyhtiö Varma parantaa tulostaan - tuotto liki 11 %

Viime vuonna Varma teki yli 15 % sijoitustappion finassikriisin seurauksena. Tämän takia eduskunta laski väliaikaisesti eläkeyhtiöiden vakavaraisuusmääräyksiä. Muussa tapauksessa ne olisivat joutuneet realisoimaan tappiot hinnalla millä hyvänsä.

Päätös oli oikea. Nimittäin nyt pörssiosakkeet ovat nousseet 45,5 % vuodenvaihteen tilanteesta. Varma on myös lisännyt osakepainotustaan. Kun vuoden vaihteessa paino oli n. 4 % niin nyt se on 23 % Kiistelyä aiheuttaneet Hedge rahastot ovat tuottaneet tänä vuonna 17,2 %
Kokonaisuutena Varman sijoitustuotot olivat alkuvuonna liki 11 %

Yhtiön johto pitää tulevaisuuden haasteena sijoitustuottojen sijasta palkkasumman kasvun jatkumista.

Varma on Suomen suurin työeläkeyhtiö ja sijoittaja. Yhtiö vastaa lähes 800 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2008 Varman maksutulo oli 3,4 miljardia euroa ja se maksoi eläkkeitä 3,3 miljardia euroa. Yhtiön sijoitusten arvo oli syyskuun 2009 lopussa 28,3 miljardia euroa

keskiviikko 14. lokakuuta 2009

Miksi jotkut eivät saa vakuutusta lainkaan?

Joskus yleisönosastoilla ihmetellään miksi he saaneet haluamaansa vakuutusta. Lain mukaan ainoastaan lakisääteisiä vakuutuksia on pakko myöntää, jolloin yhtiö voi vaatia myöntämisen ehdoksi 1. vuoden käteismaksua ennen vakuutuksen alkamista. Näin toimitaan esimerkiksi luottohäiröisen asiakkaan hakiessa liikennevakuutusta.

Liikennevakuutusten luottohäiriöt ovat pienentyneet kun ala otti käyttöön katsastuskonttoreille ja muille ulkoisille myyntikanaville vakuutusvälitysjärjestelmän, joka automaattisesti tarkistaa asiakkaan tiedot. En tällä hetkellä ole varma onko jo kaikki yhtiöt mukana järjestelmässä. Alussa siitä puuttui A-Vakuutus, joka saikin sitten "uusia asiakkaita" yllättäviltä tahoilta.
Finassialan keskusliitto on määritellyt perusteltuja syitä kieltäytyä tarjouksen tekemisestä tai hylätä vakuutushakemus ovat esimerkiksi:

  • Asiakas on merkitty vakuutusyhtiöiden yhteiseen ns. väärinkäytösrekisteriin vakuutusyhtiöitä vastaan tehdyn petoksen tai poliisille ilmoitetun petosepäilyn vuoksi.
  • Vakuutusyhtiöllä on perusteltua aihetta epäillä, että asiakas toimii sellaisen henkilön lukuun, jonka kanssa vakuutusyhtiö ei tee sopimuksia.
  • Asiakkaalla on erääntyneitä riidattomia velkoja vakuutusyhtiölle tai sen kanssa samaan konserniin tai taloudelliseen yhteenliittymään kuuluvalle toiselle yritykselle.
  • Asiakas on käyttäytynyt uhkaavasti tai muulla vastaavalla häiritsevällä tavalla vakuutusyhtiön edustajaa kohtaan.
  • Asiakas on laiminlyönyt vakuutussopimuksen ja vakuutussopimuslain mukaiset velvollisuutensa esimerkiksi laiminlyömällä merkittävällä tavalla vakuutuksen keskeisten suojeluohjeiden noudattamisen tai antamalla vakuutusyhtiölle tahallaan vääriä tietoja sopimusta tehtäessä.
  • Vakuutusyhtiö ei ole saanut asiakkaalta riittävää selvitystä vakuutettavasta kohteesta, asiakkaan terveydentilasta tai vakuutukseen sijoitettavien varojen alkuperästä.
  • Asiakas on korvausta hakiessaan antanut vakuutusyhtiölle vääriä, puutteellisia tai ristiriitaisia tietoja, joilla on merkitystä vakuutusyhtiön vastuun selvittämisen kannalta.
  • Asiakas kieltäytyy antamasta vakuutusyhtiön edellyttämää valtuutusta häntä koskevien terveydentilatietojen saamiseksi.
  • Asiakas on toistuvasti laiminlyönyt vakuutusmaksujensa maksamisen.

tiistai 13. lokakuuta 2009

Vakuutusala yrittää houkutella nuoria

Finassialan keskusliitto yrittää herätellä nuoria kiinnostumaan vakuutusyhtiöistä työpaikkana.






Lisää sivustolta http://www.keepitrolling.fi/

maanantai 12. lokakuuta 2009

Diili taidekauppaa - vakuutusmies putosi

Hjallis potkaisi pois potentiaalisen voittajan. Ehkä sitä jaksaa ensi viikollakin seurata ;)

Tapaturmavakuutusten siirtoliike - Tapiola ja Nordea menestyi

Lakisääteisten tapaturmavakuutusten ennakkotilastostot (lopullinen vahvistuu vasta vuoden vaihteessa) kertoo kuka pärjäsi yritysvakuutusten siirtoliikenteessä.

Tapiola teki euroissa loistavan tuloksen, liki 4 miljoonaa euroa. Tapiola sai asiakkaita suuria riskimaksuja maksavia, ilmeisesti rakennusliikkeitä, koska he menettivät nettona yli 900 asiakasta. Mutta eurot ratkaisee.

Toiseksi parhaan siirtotuloksen teki TrygVesta, joka tunnetaan markkinointinimellä Nordea vahinkovakuutus. He saivat nettona yli 600 asiakasta ja yli miljoonalla uutta maksutuloa. Nordea on haastaja markkinoilla ja tekee tällä hetkellä agressiivista asiakashankintaa joka ei ainakaan vielä ole kannattavaa. Ehkä TrygVesta hankkii lisää kantaa ostamalla Pohjantähden?

Positiivisen siirtotuloksen teki Aktia ja Pohjantähti. Muiden siirtotulos euroina olikin sitten negatiivinen.

Kappaleissa eniten nettosiirtoja teki Pohjola +732 kpl, Nordea + 610 Lähivakuutus +200.

Suurin hävijä oli If vahinkovakuutus - 2,8 miljoonaa euroa ja - 410 kpl.

sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Lainaturvan hinta ja sisältö vaihtelee.

Pankit sitovat asiakkaita lainaturvavakuutuksilla. Parhaiten sitoo kertamaksuinen lainaturvavakuutus, koska se siinä peritään kulut etupainotteisesti. Eli ensin pankin myyntipalkkio.

Lainaturvavakuutuksia on vaikea verrata, koska sisältö on hyvin erilainen. Siispä verrataan niin kuin kuluttaja yleensä, hintaa.




Lainaturvavakuutus on usein pantattu pankin hyväksi, jolloin mahdollisen vakuutuskorvauksen saa pankki, ei siis asiakas.

Perinteisessä henkivakuutuksessa edunsaajat on omaisuus tai nimetty henkilö. Ehkä kuolemantapauksen jälkeen on kiireellisempiä menoja asuntolaina kuten auto ja kulutusluotot joissa on isompi korko eikä ne ole edes verovähennyskelpoisia.




lauantai 10. lokakuuta 2009

Vakuutusyhtiö Kansan muistelua

Minulla on kirjastossa varauksessa Lamasta uuteen nousuun kirja, joka on selittelyteos miten siinä Eka-Haka-Kansa pesässä oikein kävi. Saa nähdä on tullut mitään uutta, jos on niin kommentoin myöhemmin.

Vakuutusyhtiö Kansa on viime vuosien suurin vakuutusyhtiö konkurssi. Eläke-Kansan tuhoamia varoja maksettiin Tel maksussa muutamien vuosien ajan korottuna maksuna.

Kansan kaatoi kasvun hakeminen kansainvälisiltä jälleenvakuutusmarkkinoilta. Tuotot vakuutussopimuksien alkuvaiheeessa olivat loistavat, joka innosti myös muut yhtiöt samoille markkinoille. Vastuut sopimuksista tuli muutaman vuoden aikana, josta aiheutui suomalaisille vakuutusyhtiöille satojen miljoonien markkojen tappiot. Vahinko-Kansan riskit jälleenvakuutuksessa olivat suurimmillaan 15 miljardia markkaa.

Yhtiö halusi päästä jenkkimarkkinoille ja osti Clarendon nimisen yhtiön, joka harjoitti pankkien vakuuttamista luottotappioiden varalta. Samanlainen bisnes oli viime vuonna kaatamassa jenkkien suurimman vakuutusyhtiön, AIG:n. Joten eihän siinä suomi-firmakaan selvinnyt.

Kansa-yhtiöissä oli ns. yhteinen kassa, joka tarkoitti että kaikki Kansa-yhtiöiden (ja ilmeisesti Eka konserninkin laskuista osa) lähetettiin maksettavaksi Eläke-Kansaan, joka sitten tilinpäätöksessään laskutti muita yhtiöitä kuluista ja käytännössä merkitsi lainasaamisiksi.

Eka-yhtiön ajauduttua yritysaneeraukseen Pohjolan toimitusjohtaja Niskanen oli varma että saa Vahinko-Kansan asiakaskannan. Pesänselvittäjät päättivät myydä Vahinko-Kansan Sammolle, josta tuli Suomen suurin vakuutusyhtiö ohi Pohjolan.

Eläke-Kansan Tel ja Yel kanta jaettiin kilpaileville vakuutusyhtiöille ja Tel vakuutusmaksua jouduttiin korottamaan tilapäisesti Kansan hukkaamien rahojen takia.

Henki-Kansa jatkoi konkurssipesänä hoitamalla sisällä olevia vakuutuksia. Suomen nousu lamasta palautti pesään varoja niin paljon että vastuut on ilmeisesti saatu hoidettua.

Kansa oli aikanaan punapääoman vahvoja linnakkeita, josta ei ole juuri muuta jäljellä kuin ay-liikkeen sijoitusvarat.

perjantai 9. lokakuuta 2009

Mopopojat unohtavat vakuutuksen ottamisen ja maksamisen.

Mopojen määrän raju kasvu on tuonut uuden ilmiön. Alaikäiset jotka jättävät ottamatta mopoon liikennevakuutuksen kokonaan. Viime vuonna liki 750 alaikäistä sai vakuuttamisen myöhästymisestä hyvikemaksun. Jos vakuuttamattomuuden aikana sattuu vahinko vakuutusmaksu peritään jopa 10 kertaisen korotettuna laiminlyönti ajalta.

Koska osa ei maksa vakuutusmaksujaan, niin on tullut uusi nuorten ryhmä 1700 kansakunnan toivoa jonka asiat, lähinnä vakuutusmaksut ovat ulosotossa. Näin saatu varattomuusmerkintä estää sitten kännykkäliittymät, vuokra-asunnot sekä opintolainan saannin. Jonkun mielestä se voi olla pelkästään hyvä, koska se estää useimmista vippifirmoista pikavipin saannin.

Viime vuonna sattui n. 3700 mopoilijan saattumaa vahinkoa, joissa kuoli 11 mopoilijaa. Valtaosa korvausmenoista (20 miljoonaa euroa) oli henkilövahinkoja (86 %)

keskiviikko 7. lokakuuta 2009

If siirtää asiakkaat "olette jonossa, odottakaa hetkinen" palveluun.

Asiakkaat haluavat puhelin ja nettipalvelua? Olette jonossa... painakaa... numero 1-2-3 ... olette jonossa. Olet kannattamaton asiakas jos haluat perinteistä palvelua palvelua konttoreissa.

If Vahinkovakuutus on julkaissut aikeet sulkea viisi konttoria vuoden loppuun mennessä. Konttorit sijaitsevat Kemissä, Kokkolassa, Lohjalla ja Helsingissä Kampissa ja Malmilla. Konttoreissa työskentelee yhteensä 15 henkilöä.

Viimeksi vuosi sitten yhtiö sulki kymmenen konttoria ja nyt lakkautuslistalla on viisi seuraavaa. Taloudellisia syitä konttorien karsimiseen ei ilmeisesti ole, sillä Suomen If on tehnyt alkuvuonna erinomaista tulosta, yhtiön yhdistetty kulusuhde oli alkuvuonna erinomainen 88,6 prosenttia.

Kilpailjat odottavat että If lopettaa loputkin konttorit, koska ongelmien jälkeen asiakkaat voi siirtää antamatta yhtään alennusta.



Tyel ja Yel vakuutusten uusi koti löytyi - Ilmarinen ja Eläke-Fennia voittivat

Työeläkevakuutusten siirtokierros sai päätöksensä kuun vaihteessa. Kuukausi sitten kerroin mistä on kysymys.

Nyt työeläkevakuutusyhtiöt ovat julkaisseet ennakkotiedot siirroista.

Työntekijöiden Tyel vakuutusten suurin voittaja oli Ilmarinen joka sai kilpailjoilta liki 11.5 miljoonaa maksutuloa. Ilmarisen vakuutuksia myy Pohjola sekä Pohjantähti.

Kakkosena oli Eläke-Fennia 8,8 miljoonan eurolla. Eläke-Fennian vakuutukset on siirtänyt Fennia vahinkovakuutus sekä Lähivakuutus-ryhmä.

Eläke-Tapiola menetti euroa eniten, liki 13,5 miljoonaa vakuutusmaksutuloa. Tapiolan heikko putki on jatkunut jo melko pitkään.

Varma menetti liki 8,3 miljoonaa euroa.

Tyel asiakkaita kappalemäärissä laskettuna, suurimmat voittajat olivat Ilmarinen + 368 kpl ja Eläke-Fennia +335 kpl. Asiakkaita menetti eniten Etera -747 kpl.

Yrittäjäeläkkeitä siirtyi eniten Eläke-Fenniaan joka sai nettona 662 kpl uusia yrittäjävakuutuksia. Pienet Fennia ja Lähivakuutus on onnistunut ilmeisen hyvin siirtämään yrittäjiä asiakkaikseen. Muista ainoastaan Ilmarinen sai uusi yrittäjäasiakkaita +223 kpl enemmän kuin menetti.

Yrittäjät lähtivät Veritaksesta -387 kpl, Tapiolasta -307 kpl, Etera -149 kpl ja Varma -49 kpl

Tarkempia tietoja löytyy yhtiöiden tiedotteista ja Telan nettisivustolta.




maanantai 5. lokakuuta 2009

Diilin myyntimiehet

Uusimmassa Diilissä Hjallis oli laittanut porukan tekemään rahaa matkailuun liittyvillä jutuilla rahaa.
Miesten porukka tajusi homman jujun. Huolimatta ensimmäisestä epäonnistumisesta homma päätettiin kloonata ja porukka lähti hakemaan hotelleja ja muita yrityksiä joiden esitteitä jaetaan matkailijoille.

Naisten homma meni teatteriksi. Olihan siinä pari onnistumista, jotka kloonaamalla olisi voitto tullut. Naiset tosin olivat tyytyväisiä niihin pariin asiakkaaseen.


sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Yel vakuutus - kenen pitää ottaa?

Kirjoitin jokin aika sitten yrittäjäeläkkeestä. Nyt tarkennan vähän kenen kuuluu ottaa yel vakuutus ja muita rajatapauksia.

YEL-vakuutus pitää ottaa, jos
  • yrittäjä työskentelee yrityksessä
  • yrittäjä on 18-68 vuotias. Vakuuttamisvelvollisuus alkaa 18 vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta ja päättyy 68 vuoden iän täyttämiskuukauden lopussa.
  • yritystoimintaa harjoitetaan vähintään 4 kuukautta,
  • yrittäjän työtulo ylittää vuosittain vahvistetun työtulon (6 560,93 €/v vuonna 2009),
  • yrittäjän ansiotulo ei kuulu minkään muun eläkelain piiriin.
Yrittäjäeläkkeen piiriin kuuluus siis toiminimen haltija ja kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies, avoimen yhtiön yhtiömies. Osakeyhtiön osakas joka omistaa  yli 30 % kuuluu yelin piiriin.
Vastaavasti ky:n äänetön yhtiömies ei kuulu yel piiriin vaikka työskentelisi ja saisi voitto-osuuden yhtiön tuloksesta. 


Vakuutusmaksut määräytyvät vakuutettavan työtulon perusteella. Alle 53-vuotiaan yrittäjän YEL-vakuutusmaksu vuonna 2009 on 20,8 % työtulosta. 53 vuotta täyttäneen yrittäjän maksu on 21,9 %. Maksu nousee 53 vuoden iän täyttämistä seuraavan kalenterivuoden alusta. Uusi yrittäjä saa maksusta 25 % alennuksen 48 kk (4 vuotta) ajaksi. Yrittäjäeläkemaksu on kaikissa yhtiöissä sama. Yrittäjäeläkevakuutusmaksut eivät kata eläkemenoa, vaan veronmaksajat tukevat järjestelmää n. 100 miljoonalla eurolla vuosittain.

Joskus kritisoidaan yel järjestelmää ja väitetään että muilla järjestelyillä saadaan halvemmalla parempi turva tai että se on jopa tarpeeton.

1. väite: Ostamalla säästyneillä rahoilla yksiö, niin saa eläkeikänä nauttia vuokratuloista, siksi minimi yel maksu

vastaus: yksiö maksaa kaupungeissa jo 50 - 100 te, joten säästyneillä maksuilla ei sen hankinta ole mahdollista. Nettovuokra sellaisesta on sitten 300 - 500 euroa, joten eipä siitäkään ole pelastusta.

2. väite: Skandian eläkevakuutuksella saa paljon paremman eläkkeen kuin yel vakuutuksella.

vastaus: Vapaaehtoiset eläkevakuutuksissa kyse on vain siirretystä veronmaksusta, ne eivät anna turvaa työkyvyttömyyden varalta. Yel vakuutuksesta turva on voimassa heti vakuutuksen ottamisen jälkeen eikä vasta eläkeikänä.

3. väite: Yel vakuutus kannattaa ottaa aina miniminä.

vastaus: Yel vakuutuksesta ei ole kuin haittaa jos sen ottaa pienimpänä mahdollisena. Se pudottaa henkilön sosiaaliturvan ulkopuolelle. Jos ei ole varaa ottaa kunnon eläkevakuutus, niin kannattaa miettiä onko yrityksen toiminnalla mitään kannattavaa perustaa.

[päivitetty 6.5.2012]

perjantai 2. lokakuuta 2009

Liikennekäytöstä poisto säästää vakuutusmaksuissa ja veroissa.

Kohta kahden vuoden ajan on ollut mahdollisuus poistaa ajoneuvo käytöstä tekemällä liikennekäytöstä poiston vakuutusyhtiössä tai katsastuskonttorissa.

Verrattuna entiseen seisonta-aika ilmoitukseen eroja on siinä että myös ajoneuvovero perintä keskeytyy poiston ajaksi. Muutos on myös siinä että liikennekäytöstä poisto on rekisteritapahtuma, josta Ajoneuvohallintokeskus - Ake perii rekistöröintimaksun, jonka suuruus on tällä hetkellä 10,20 euroa. Poiston kannattavuutta voi laskea laskurilla.

Liikennekäytöstä poistetulla autolla ei saa ajaa muuta kuin ennakkoon varattuun katsastukseen. Muusta käytöstä rangaistus on poistoajalta 5 kertainen vero, kuitenkin vähentään 1000 euroa. Lehtitietojen mukaan vuosittain Suomessa jää satoja autoja kiinni jotka ovat liikennekäytöstä poistettu.

Liikennekäytöstä poistetusta autosta ei tarvitse poistaa rekisterikilpiä. Veikkaan että nämä autot tulevat lähivuosina ongelmiksi, kun romut ja ajokelvottomat autot jätetään kilpiin, koska siitä ei ole käytännössä mitään sanktiota.

Liikennekäytöstä poiston yhteydessä laajasta kaskosta keskeytyy törmäysvahinkojen korvaus. Tämä on aiheuttanut rahoitusyhtiöden mielestä ongelmaa, koska silloin poistuu myös esimerkiksi kaatuvan puun tai tuntemattoman törmääjän aiheuttamat vahingot. Tästä syystä rahoitusyhtiöt eivät ole kovinkaan innokkaasti suostuneet liikennekäytöstä poistoon.
Tähän on tosin viime aikoina tehty laajennus osamaksuvakuutuksen sisältöön koskien edellä mainittuja tilanteita. Tosin tilanne vaihtelee edelleen riippuen rahoitusyhtiöstä ja vakuutusyhtiöstä.

Moottoripyörille ja mopoille ei voi tehdä liikennekäytöstä poistoa. Osalla yhtiöistä löytyy vielä seisonta-ajallinen vakuutus moottoripyörille.

torstai 1. lokakuuta 2009

Nova Group - eikun Kevan uudet toimitusjohtaja pyrkyrit.

Vaalirahoituskohun takia eroamaan joutunut Kuntien eläkevakuutus - Keva hakee huippujohtajaa huippupaikalle.

YLE Uutisten tietojen mukaan Kevan peräsimeen ovat hakeneet mm. Eteran toimitusjohtaja Kalevi Hemilä ja Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Pasi Holm.

Hakijoiden joukossa on tiettävästi myös Suomen Pankin osastopäällikkö Pentti Pikkarainen ja Säästöpankkiliiton johtaja Pekka Määttä.

Itse pidän tuosta ryhmästä parhaana ehdokkaana Eteran toimitusjohtaja Kalevi Hemilää. Siirtotilastot näyttävät pian onko Etera onnistunut katkaisemaan asiakaskadon. Eteran asiakkaista suuri osa on perinteisillä Lel aloilla eli rakentamisessa, jossa taantuma on iskenyt kovimmin.